Esta entrada también está disponible en: English Spanish

Lena’s Tradition “Lena no dento”

Preguntes freqüents

Quina és la meva talla de Kimono?

Usant un Kimono de forma tradicional per a dona:
– El llarg ha de ser igual a la teva alçada +/- 10 cm., és a dir, si fas 170cm tindràs sort amb un kimono des de 160cm a 180cm de llarg.
– Yukata el llarg pot ser més lax, fins i tot -20 cm de la teva alçada. Si mesures 170cm podràs mirar una yukata de 150cm, encara que no podràs fer el plec en el maluc.
– Actualment cada vegada més dones japoneses es troben que els kimonos vintage són molt curts, així que opten per no fer ohashori (el plec característic al maluc) d’aquesta manera poden escollir peces considerades curtes.
– L’ample has de mirar el de la teva maluc. Els kimonos han de quedar de forma cilíndrica, així que la part més ampla del teu cos (acostuma a ser el maluc, en cas de ser la cintura o el pit hauràs de mesurar això) s’haurà de correspondre amb el valor de l’amplada d’aquesta peça. Si és uns + 5 cm de diferència encara es pot posar bé sense problemes, en canvi si és estret pot quedar la part inferior oberta.
Usant un Kimono de forma tradicional per a home:
– El llarg ha de ser igual a la distància de el coll als turmells +/- 3 cm, és a dir, si de la base del teu coll a on tens els turmells mesures 150cm, el llarg del kimono haurà de ser això aproximadament.
– Si es porta calçat tradicional pot ser una mica més llarg i si queda una mica curt tampoc és problema. L’ample has de mirar el de la teva maluc.
– Els kimonos han de quedar de forma cilíndrica, així que la part més ample del teu cos (acostuma a ser el maluc, en cas de ser la cintura o el pit hauràs de mesurar això) s’haurà de correspondre amb l’ample de la peça que vols.
– Sempre es diu que el kimono d’home ha de quedar una mica folgat a la panxa, així que va bé afegir 5 cm.
Usant un Kimono de forma lliure:
Aquí ja és el gust de cada un, el llarg que es vulgui i amb els amples que agradin.

Quins tipus de kimono disposem per a dona?

Cada ocasió requereix un tipus de kimono específic i de la mateixa manera cada kimono és usat per a una ocasió específica. De la mateixa manera no tots fan servir ni els mateixos complements ni els mateixos obis.

Yukata: Kimono fet de cotó o lli essencialment per estiu o estar per casa. Està pensat per a ocasions molt casuals. Es vesteix amb el Hanhaba Obi (el de mig ample), i Geta (les sabates de fusta). No té folre.

Tsumugi: Kimono gruixut fet amb la tècnica de el teixit de Ikat, són fils de colors que es teixeixen per formar un patró. Els obis poden ser Hanhaba, Nagoya, Natsu, Hitoe o Chuuya. S’acostuma a fer servir Zori però si és estiu es pot usar Geta de calçat. Té folre, normalment de cotó.

Sha: Kimono sense folre i fet de gasa o tela transparent pensat per a l’estiu. Per si sol no diu molt d’en quina ocasió es pot portar, sempre és una versió d’estiu d’un altre tipus de Kimono. Té també el seu tipus d’Obi anomenat Natsu (estiu) que és menys pesat.

Komon: El kimono més habitual, el que més trobes, si veus un kimono amb estampat regular per tota la peça, folre i mànigues no molt llargues serà un Komon. Tenen un ús diari i encara que ho vegis molt decorat i bonic, segueix sent una peça per anar a comprar, a el teatre o a dinar. Amb aquest pots usar gairebé qualsevol obi a excepció de l’Maru Obi. Aquest tipus kimono també el pots trobar a la varietat de Sha, que és sense folre i de material tipus gasa, usat essencialment per a l’Estiu. De calçat hauran de ser Zori amb Tabi.

Tsukesage: Kimono semiformal amb un to per a tota la peça i decoració a la màniga dreta i en el baix, normalment els disenys no passen per sobre de les costures. Per aquest kimono s’ha de fer servir un Maru Obi o Fukuro Obi. S’acostuma a fer servir per a casaments, graduacions, cerimònies de el te i altres festes. També ho pots trobar en format Sha per utilitzar a l’estiu. De calçat hauran de ser Zori amb Tabi.

Houmongi: Kimono formal que és una versió superior del tsukesage. Té la decoràció a les màniges i als baixos, però s’esté una mica més àmplia pels hombros i mànigues inclús atravesant les costures i per l’esquena, per donar un disseny més harmoniós. Per lo demés té les mateixes característiques que el Tsukesage.

Tomesode: Kimono essencialment d’un sol to però que té un disseny en els baixos, conjuntament amb Kamon (escuts de la família) que pot tenir fins a cinc. És un dels més formals després del Furisode (per a casaments i cerimònies molt formals). Amb aquestes peces és necessari usar un Maru Obi o els Fukuro Obi. Amb aquest quimono també hi ha el requeriment d’usar Zoris com calçat i tabi (mitjons).

Quin tipus de kimono disposem per a home?

Per a homes existeix menys varietat de kimonos igual que de complements, però tenen altres peces com hakamas.

Yukata: Kimono fet de cotó o lli essencialment per estiu o estar per casa. Està pensat per a ocasions molt casuals. Es vesteix amb el Kaku Obi o el Heko Obi.

Kimono: Acostumen a ser de colors sobris i foscos, encara que cada vegada més es veuen de tonalitats més cridaneres. La formalitat la dicta el nombre de Kamon (escuts) que tingui la peça.

– Hakama: Pantalons plisats que es duen a sobre del kimono.

Quin obi va bé?

És una pregunta molt habitual i de vegades la resposta és el que agradi i de vegades depèn del kimono que s’esculli.

La formalitat de la vestimenta japonesa requereix de certes peces que s’han d’usar en els moments concrets i per a cadascuna d’elles hi ha els seus accessoris.

Els obis són un element molt important i per tant n’hi ha per totes les ocasions. Com més llarg sigui més possibilitats de nusos hi ha, també si es té una cintura més ampla requeriras més tela per obtenir el mateix efecte. No dubtis preguntar-nos si vols una bona combinació.

Obis per dona

Hanhaba obi: Literalment el de mig ample. És el obi més estret, uns 15 cm, i senzill de posar. No requereix Obiage ni Obijime i acostuma a ser usat amb yukata, kimono komon, Tsumugi kimono o kimonos de cotó o llana. És dels menys formals.

Kaku Obi: Obi tradicionalment d’home, molt més estret, però hi ha dones que se’l posen per donar un aire més masculí a la combinació.

Hitoe Obi: En aquest cas es tracta d’un tipus d’estampat geomètric en formes de línies. Acostuma a ser usat amb kimonos de el mateix estampat, peces d’estiu i yukatas. Tampoc requereix obijime ni obiage.

Chuuya Obi: Obi amb dissenys diferents en un costat i en l’altre, pensat per canviar de dia i de nit. És reversible. Es pot usar amb kimono Komon, Tsumugui, de cotó o llana.

Nagoya Obi: És un obi amb una part més ampla i una altra més estreta, pensat per facilitar fer el Taiko musubi o nus del tambor. N’hi ha de molts estils però majoritàriament són per a ús diari i habitual com Kimono komon. No és tant pensat per yukata. Si trobes un nagoya obi molt elaborat el podries fer servir amb quimonos de més categoria com un tsukesage.

Natsu Obi: Obi d’uns 30 cm d’ample i uns 350 cm o més de llarg. La característica és que acostuma a estar fet d’una sola capa, sense enduridor i fins i tot translúcid. Aquest està pensat per a usar amb el kimono déstiu, el Sha, que no té folre i està fet d’una tela tipus gasa o translúcida.

Fukuro Obi: obi ample d’uns 30 cm amb gran decoració en un costat de la tela però llis de l’altra banda. Aquest obi et permet ser usat amb quimonos de molta formalitat com els tomesode, furisode o tsukesage.

Maru Obi: Semblant a l’Fukuro obi però de molt més nivell. El disseny està repartit per tota la peça, tant la part visible com la no, i acostuma a tenir uns dissenys molt intricats. Això és per usar amb les peces de més classe i per a les ocasions més exclusives com casaments.

Obi prefet: Pot ser de diversos tipus però aquí el que es recrea és el nus que ja ve fet i és més senzill de posar.

Obis per home

– Kaku Obi: Obi de 10 cm d’ample i uns 400cm de  llarg. Segons el material pot ser correcte per a totes les sitacions. El nus més senzill es diu “no-kuchi”. Es posa a la cadera sota la pantxa.

– Heko Obi: Tela llarga (3m-4m) simple normalment de seda amb els puntes estampades en tie-die. Té un us informal. Majoritariament per a homes i infantil. Actualment les dones el poden fer servir en un context informal. Acostuma a ser una peça per l’interior de casa però els joves el fan servir a l’exterior també.

– Sanjaku Obi: Obi fàcil de posar, prim i estret, es lliga amb el nus quadrat de koma musubi. És el típicament usat en els uniformes d’arts marcials.

Quins accessoris puc necessitar a més?

A part de lo més obvi com el kimono o l’obi, hi ha altres elements que es pot necessitar per vestir de forma tradicional.

– Obijime: “corda” de seda que es fa servir per subjectar segons quins nusos de l’obi. També és un element decoratiu més que segons quin tipus d’obi o kimono portes ha de ser d’un tipus o un altre. El rodó es considera més festiu que el pla.

– Obiage: “mocador” que es posa per embellir la part superior de l’obi i per cobrir l’obi makura (coixi que es posa en segons quins nusos per donar forma).

– Obimakura: Coixí per fer el taiko musubi. També en pot haver d’altres formes per a altres nusos. Anirà embolicat amb el Obiage.

– Obi-ita: enduridor adicional per l’obi. El manté més llis. Es posa entre les capes un cop aquest està a lloc. També se’n troba que van lligats amb cordes i es posen abans de lligar l’obi.

– Koshihimo: Cintes de cotó que es posen per subjectar el kimono i queden cobertes per l’obi. Per a dona se’n calen dos, per a home només una. També n’hi ha que els posa per ajudar a fer els nusos de l’obi.

– Obidome: Petita “joia” que es posa al obijime per embellir més el cinturó. Només se’n fa ús amb els obijimes prims i per situacions no cerimonioses.

– Obidome Converter: Petita peça per adaptar un fermall qualsevol en un obidome.

– Juban: Roba interior pel Kimono. Bata en forma de kimono tant per home com per dona. Acostumen a ser més curts i menys decorats. La part que es veu més és la del coll, així que acostuma a tenir decoracions.

Inici

FAQ

Opinions

¿Qui som?

Enviaments i Devolucions

Si tens qualsevol dubte, si us plau contacta amb nosaltres, estem a la teva disposició.

També comprem Kimonos, Yukatas i demés de segona mà. Escriu-nos.

Molts artícles només tenim una peça de cada, un cop venuda és molt probable que no la tornem a tenir.

© LENA'S TRADITION - 2024 | Todos los derechos reservados
Pàgina web dissenyada per DigiCultura Solutions

Esta entrada también está disponible en: English Spanish